06-514 11 238
suzanneroelofs@gmail.com

Bauhaus architectuurreis

13 t/m 19 mei 2019

                

Het is dit jaar 100 jaar geleden dat het Bauhaus werd opgericht. In haar korte bestaan (1919-33) had zij een wereldwijde invloed op het gebied van moderne architectuur en design. De school bestond in een roerige politieke tijd en heeft als gevolg daarvan 3 keer moeten verhuizen om uiteindelijk in 1933 haar deuren in Berlijn te sluiten.
Het Bauhaus ging ervan uit dat het creëren van een mooiere omgeving kon leiden tot een betere maatschappij. Hierbij was het belangrijk dat het onderscheid tussen ambachten en kunst zou wegvallen: alle disciplines moesten verenigd worden tot één Gesamtkunstwerk. Dat dit einddoel weerspiegeld zou worden in architectuur, spreekt al uit de naam.

We volgen in deze reis haar turbulente bestaan, van Weimar naar Dessau en Berlijn en staan uitgebreid stil bij haar gedachtegoed, de sleutelfiguren en haar invloed; vele van haar architecten zouden immers in o.a. de Verenigde Staten nog decennia lang hun invloed uitoefenen.

Maar we gaan verder..
Hoe invloedrijk haar gedachtegoed ook was, qua architectuur hebben zij relatief weinig gerealiseerd. Er waren echter wel tijdgenoten die deze zelfde nieuwe ideeën waren toegedaan en zij hebben zeer bijzondere, voor een groot deel Unesco werelderfgoed verklaarde wijken (Siedlungen) gerealiseerd. Dus om het Bauhaus als architectuurliefhebber echt goed te kunnen plaatsen, bezoeken wij niet alleen de Bauhaus locaties, maar maken wij ook wandelingen door de meest bijzondere Siedlungen.

Deze reis wordt georganiseerd in samenwerking met Asgard Reizen. Voor meer informatie, het gedetailleerde programma en boeken, verwijs ik u graag naar hun website.