06-514 11 238
suzanneroelofs@gmail.com

Wandelingen

7 Jan 2013

2. Burj Khalifa, Dubai (Skidmore, Owings and Merril, 2004-2010)

Burj-KhalifaIn 2010 opgeleverd, maar voor mij was 2012 het jaar dat ik het gebouw voor het eerst zelf mocht aanschouwen. Na er al zoveel over gelezen te hebben, documentaires erover gezien te hebben en series filmpjes en foto’s bekeken te hebben waren mijn verwachtingen hoog, bijna te hoog vermoedde ik. Niets was echter minder waar: de hoogste wolkenkrabber ter wereld (828 meter), is ongelooflijk om te zien. Het getrapte van de opbouw laat overigens duidelijk de stijl van het bureau zien. De cijfers over liften en energiegebruik deden mij wederom duizelen en zelden heb ik mij zo bevreemd gevoeld als staand op het uitzichtplatform op de 124e verdieping: Dubai, een kunstmatige stad midden in de woestijn, waar dit extreme gebouw wellicht het meest spraakmakende visitekaartje voor is.