Westerdok & eilanden(Amsterdam)

Westerdok & eilanden(Amsterdam)

Westerdok & eilanden(Amsterdam)

Architectuur Wandelingen Amsterdam, Uitgelicht

In deze wandeling is er aandacht voor de architectuur aan de westzijde van ’t IJ.

Direct aan het water, op de Zuidelijke IJ-oever ten westen van het Centraal Station, is de laatste jaren een grootstedelijk gebied verschenen met het opvallende Westerdokseiland. In 1999 stelde de gemeente het stedenbouwkundige plan vast voor dit voormalige spooremplacement. Zo moesten er o.a. ruim 900 woningen en 80.000 m2 niet-woonfunctie komen.

Dit heeft geleid tot een zeer hoge bebouwingsdichtheid van 328 woningen per hectare in de vorm van vier grote bouwblokken, uitgevoerd in verschillende kleuren baksteen van gerenomeerde bureau’s als Meyer en Van Schooten Architecten, MVRDV, de Architecten Cie. en vele anderen. Ook zien we aan deze zijde de inmiddels wereldberoemde Silodam, eveneens van MVRDV.

Maar er is meer: zo liggen direct achter Westerdok de Westelijke eilanden: Prinseneiland, Bickerseiland en Realeneiland. De eilanden waren van oudsher een gebied met scheepswerven en pakhuizen en zijn o.a. dankzij buurtprotesten goed bewaard is gebleven. De westelijke eilanden hebben een bijna landelijke sfeer en zijn bepalend geweest voor de nieuwe ontwikkelingen.

Verder is in 2012 Wester IJDock gerealiseerd, een multifunctioneel gebouw van 180x60x45 meter in ‘t IJ. En volgende uitbreidingsplannen voor deze zijde van ‘t IJ zullen in ieder geval tot 2021 het gebied blijven transformeren (zie de Houthaven wandeling).

Deze wandeling staat gepland met open inschrijving op zaterdag 10 maart 2018  van 11.00-13.00 uur. Hij kost 17,50 € p.p. en om u op te geven kunt u gebruik maken van het boekingsformulier.

NB: er is ook een fietstocht in dit gebied: zie hier. (hier is momenteel geen open inschrijving voor)

<< terug naar overzicht “Wandelingen: Architectuur Amsterdam”.


 

  • Nieuwsbrief

    Wilt u als eerste horen over onze nieuwe programma's? Vul uw e-mail adres in voor de driemaandelijkse nieuwsbrief.