Stationseiland & ODE (Amsterdam)

Stationseiland & ODE (Amsterdam)

Stationseiland & ODE (Amsterdam)

Architectuur Wandelingen Amsterdam

Het gebied rondom het Centraal Station Amsterdam is volop in beweging…

Zo wordt er gebouwd aan de Noord/Zuid metrolijn en wordt het prachtige stationsgebouw van Pierre Cuypers gerenoveerd. Dit Rijksmonument werd ooit de grootste stedenbouwkundige vergissing genoemd, aangezien hiermee de binnenstad werd afgesneden van haar bron van inkomsten: de haven. Het hoofdgebouw dateert uit 1885-1889 en is van de architect Pierre Cuypers: een toegangspoort tot de stad in eclectische stijl. Nu wordt het stationsgebouw gerenoveerd als onderdeel van het project Zuidelijke IJ-oever.  Het nieuwe ontwerp is van Benthem Crouwel Architekten en bestaat onder andere uit een ondergronds metro station en een extra hal, de IJhal.

Aan de oostzijde van het station wordt het Oosterdokseiland ontwikkeld: het plan ODE (=OosterDoksEiland) . Volgens het masterplan van Erick van Egeraat is hier een compact stuk Amsterdam gebouwd met appartementen, kantoren en diverse voorzieningen. Zo werd in juni 2007 de mooie Openbare Bibliotheek van van Jo Coenen geopend en in 2008 het conservatorium van Frits van Dongen.

We lopen daarna verder langs de oude haven van Amsterdam. Hier vinden we het prachtige Scheepvaarthuis (1913-16 en 1926-28) in Amsterdamse School stijl, museum Nemo (1997) van niemand minder dan Renzo Piano en natuurlijk het prachtig vernieuwde Scheepvaartmuseum met haar spectaculaire glaskoepel (Daniël Stalpaert, 1656 / Dok Architecten, Rappange & Partners, Ney & Partners, 2011).

<< terug naar overzicht “Wandelingen: Architectuur Amsterdam”.

  • Nieuwsbrief

    Wilt u als eerste horen over onze nieuwe programma's? Vul uw e-mail adres in voor de driemaandelijkse nieuwsbrief.