Stationseiland & ODE (Amsterdam)

Stationseiland & ODE (Amsterdam)

Stationseiland & ODE (Amsterdam)

Architectuur Wandelingen Amsterdam

Het gebied rondom het Centraal Station Amsterdam is volop in beweging…

Zo wordt er gebouwd aan de Noord/Zuid metrolijn en wordt het prachtige stationsgebouw van Pierre Cuypers gerenoveerd. Dit Rijksmonument werd ooit de grootste stedenbouwkundige vergissing genoemd, aangezien hiermee de binnenstad werd afgesneden van haar bron van inkomsten: de haven. Het hoofdgebouw dateert uit 1885-1889 en is van de architect Pierre Cuypers: een toegangspoort tot de stad in eclectische stijl. Nu wordt het stationsgebouw gerenoveerd als onderdeel van het project Zuidelijke IJ-oever.  Het nieuwe ontwerp is van Benthem Crouwel Architekten en bestaat onder andere uit een ondergronds metro station, een extra hal, de IJhal en 2 prachtige nieuwe winkel- en horeca passages.

Aan de oostzijde van het station wordt het Oosterdokseiland ontwikkeld: het plan ODE (=OosterDoksEiland) . Volgens het masterplan van Erick van Egeraat is hier een compact stuk Amsterdam gebouwd met appartementen, kantoren en diverse voorzieningen.Hier vinden we de mooie Openbare Bibliotheek van Jo Coenen en het conservatorium van Frits van Dongen. Het laatste gebouw van UNStudio is op het moment in ontwikkeling.

We lopen daarna verder langs de oude haven van Amsterdam. Hier vinden we het prachtige Scheepvaarthuis (1913-16 en 1926-28) in Amsterdamse School stijl, museum Nemo (1997) van niemand minder dan Renzo Piano en natuurlijk het prachtig vernieuwde Scheepvaartmuseum met haar spectaculaire glaskoepel (Daniël Stalpaert, 1656 / Dok Architecten, Rappange & Partners, Ney & Partners, 2011).

Deze wandeling staat gepland met open inschrijving op zaterdag 3 maart 2018  van 11.00-13.00 uur. Hij kost 17,50 € p.p. en om u op te geven kunt u gebruik maken van het boekingsformulier.

<< terug naar overzicht “Wandelingen: Architectuur Amsterdam”.

  • Nieuwsbrief

    Wilt u als eerste horen over onze nieuwe programma's? Vul uw e-mail adres in voor de driemaandelijkse nieuwsbrief.