Stadshart Almere

Stadshart Almere

Stadshart Almere

Architectuur Wandelingen Nederland, Featured Carousel

Het stadshart van Almere is een mekka voor moderne architectuurliefhebbers.

Vanaf 1979 begon men met de aanleg van het centrum, gebaseerd op een roosterpatroon, hetgeen goed te zien is in het stadhuis van Cees Dam. Vervolgens werd in jaren ´90 de nota van uitgangspunten opgesteld voor het nieuwe stadshart, waarna een ontwerpwedstrijd werd uitgeschreven voor het stedenbouwkundig ontwerp. Het ontwerp van Rem Koolhaas (OMA) werd uitgekozen, met name vanwege het gebogen maaiveld, de zogeheten ‘Dutch Mountain’, waarbij het maaiveld zes meter werd opgetild om zo een meer dynamische omgeving te creëren.

Dit masterplan is daarna vormgegeven door vele gerenommeerde architecten en architectenbureaus, onder andere Claus en Kaan Architecten, René van Zuuk, de Architecten Cie., SANAA, Bjarne Mastenbroek en Christian de Portzamparc.

Maar er is meer: in 2010 is de bibliotheek van Meyer en Van Schooten Architecten opgeleverd. Het succes van dit gebouw blijkt niet alleen uit de grote bezoekersaantallen, maar ook uit de diverse onderscheidingen voor het ontwerp. Zo heeft het bureau (bekend van onder andere het INGHouse in Amsterdam) inmiddels de architectuurprijs Almere in ontvangst mogen nemen. Daarnaast heeft het bureau wat verantwoordelijk is voor de inrichting van de bibliotheek, Concrete Architectural Associates, de Lensvelt de Architect interieurprijs 2010 ontvangen.

<< terug naar overzicht “Wandelingen: Architectuur Nederland”.

  • Nieuwsbrief

    Wilt u als eerste horen over onze nieuwe programma's? Vul uw e-mail adres in voor de driemaandelijkse nieuwsbrief.