Architectuur in Rotterdam

Architectuur in Rotterdam

Architectuur in Rotterdam

Thema Lezingen

Rotterdam is wellicht de meest spraakmakende stad op het gebied van architectuur in Nederland. Projecten die elders geen draagvlak vinden, worden in Rotterdam gebouwd, waarbij het soms lijkt: hoe grootser hoe beter.

Moderne woningen in beton in de jaren ’30, de eerste galerijflat van Nederland, de primeur met een autovrij winkelhart en de voortrekker op het gebied van de herontwikkeling van een voormalig havengebied. Daarnaast lijkt de lijst beroemde architecten en –bureaus eindeloos: J.J.P. Oud, H. A. Maaskant, Broekbakema, OMA en ga zo maar door.

We bekijken de meest spraakmakende projecten en plaatsen deze in een bredere context. Idealisme, wederopbouw, de maakbare samenleving, het zijn allemaal ideeën die we hierin terugvinden. Maar daarnaast gaan we verder. Is er een typische lijn te ontdekken, een Rotterdamse stijl of aanpak? En hoe kan het dat in de no-nonsense stad die Rotterdam vaak genoemd wordt, de meest spraakmakende en vaak duurste projecten gerealiseerd worden? Waarom nu juist hier kubuswoningen en de Weena? Wil de stad graag een voortrekkerpositie of heeft zij juist geen eigen stijl en waait zij met alle winden mee? En als laatste: getuigen al deze spraakmakende projecten van lef of dendert de stad juist al jaren concessieloos voort.

<< terug naar overzicht “Lezingen: Thematisch”.

  • Nieuwsbrief

    Wilt u als eerste horen over onze nieuwe programma's? Vul uw e-mail adres in voor de driemaandelijkse nieuwsbrief.