Postmodernisme: ‘less is a bore’

Postmodernisme: ‘less is a bore’

Postmodernisme: ‘less is a bore’

Thema Lezingen

Het postmodernisme was een reactie op het modernisme en had haar bloeiperiode in de jaren 1960-2000. Al wordt er ook tegenwoordig nog postmodernistisch gebouwd.

Het modernisme met haar credo ‘Less is More’ (Mies van der Rohe) is in de ogen van architecten die postmodernistisch bouwen te zakelijk en emotieloos. Industrialisatie, standaardisering, gebouwen die overal ter wereld hetzelfde eruit zien: het levert geen goede architectuur op. Elk gebouw moet uniek zijn, de gevoelens van de ontwerper weergeven en als het even kan ook gevoelens bij de beschouwer oproepen. Bij het ontwerpen maken ze gebruik van vele verschillende stijlen, materialen en kleuren, alles kan. Zo zien we vaak verwijzingen naar de locatie, niet zelden op een speelse manier. De geestelijk vader van het postmodernisme was de Amerikaan Robert Venturi die de beroemde uitspraak ‘Less is More’ vertaalde naar ‘Less is a bore’ en stil stond bij de toenmalige nieuwe reclamearchitectuur: gebouwen als uithangbord.

Verder komen vele visionaire projecten aan bod, onder andere van Robert Venturi, Frank Gehry (o.a. Guggenheim Bilbao, 1997), Piet Blom, Sjoerd Soeters, Michael Graves, Alessandro Mendini en Coop Himmelb(l)au. Laatste twee werkten samen met Michele de Lucchi en Philippe Starck aan het Nederlandse pronkstuk van het postmodernisme: het Groninger museum (1994).

<< terug naar overzicht “Lezingen: Architectuurstromingen”.

  • Nieuwsbrief

    Wilt u als eerste horen over onze nieuwe programma's? Vul uw e-mail adres in voor de driemaandelijkse nieuwsbrief.