Museumpark & Scheepvaartkwartier (R’dam)

Museumpark & Scheepvaartkwartier (R’dam)

Museumpark & Scheepvaartkwartier (R’dam)

Architectuur Wandelingen Nederland

Een veelzijdige architectuurwandeling door Rotterdam in een prachtig rustig deel van de stad.

We beginnen met het museumpark, aangelegd naar masterplan van Rem Koolhaas van het bureau OMA. We bespreken het park en de veelzijdige gebouwen eromheen: o.a. de Kunsthal (1992) van Rem Koolhaas, het vernieuwde Nieuwe Instituut (1993) van Jo Coenen, het Boijmans van Beuningen (1935) van Adrianus van der Steur van en Huis Sonneveld (1933) van het bureau Brinkman & Van der Vlught. Ook de onderlinge samenhang komt natuurlijk aan bod.

Hierna voert onze route ons door het pittoreske scheepvaartkwartier, aangelegd in de 2e helft van de 19e eeuw en grotendeels gespaard gebleven tijdens het bombardement. De wijk is inmiddels een rijksmonument en heeft prachtige villa’s in eclectische stijlen en art nouveau. Maar de wijk was ooit ook een toonbeeld van vernieuwing: zo vinden we hier het Atlantic Huis, een zeer modern verzamelbedrijfsgebouw uit 1930 in uiterst zuivere Art Deco stijl en de Parklaanflat, gebouwd in 1931 door Willem van Tijen en de eerste hoogbouw in Rotterdam waarin gewoond kon worden.

Ook vinden we hier de Zalmhaven: hier zal in 2020 het hoogste gebouw van Nederland komen staan. De Zalmhaventoren wordt een nieuwe 215 meter hoge woontoren, waarvoor in augustus 2017 de vergunning is toegekend. Ook hiervoor aandacht natuurlijk en de transformatie die dit zal betekenen voor dit stukje Rotterdam.

We eindigen de wandeling bij een ander icoon van Rotterdam: de Euromast (1960) van H.A. Maaskant.

<< terug naar overzicht “Wandelingen: Architectuur Nederland”.


  • Nieuwsbrief

    Wilt u als eerste horen over onze nieuwe programma's? Vul uw e-mail adres in voor de driemaandelijkse nieuwsbrief.