Moderne architectuur Den Haag

Moderne architectuur Den Haag

Moderne architectuur Den Haag

Architectuur Wandelingen Nederland, Featured1, Uitgelicht

Het centrum van Den Haag heeft sinds de jaren ’80 van de 20e eeuw een grote transformatie ondergaan.

Zo bekijken we het Spuiplein, waar in de jaren ’80 een plan voor is gemaakt door Carel Weeber. Hier vinden we het Theater aan het Spui (1992) van Herman Hertzberger en vonden we vroeger het Lucent Dans Theater (1987) van Rem Koolhaas (OMA)  en de Dr. Anton Philipszaal (1987) van Dick van Mourik en Peter Vermeulen. Inmiddels zijn hier volop de voorbereidingen gaande voor het OCC van Jo Coenen (2019).Ernaast ligt het indrukwekkende stadhuis (1995) van Richard Meier.

Een volgend hoogtepunt is De Resident. In de jaren 1996-02 werd hier onder leiding van Rob Krier een nieuw woon- en zakencentrum gebouwd. De Resident is één van de eerste publiek-private samenwerkingsprojecten van dergelijke grote omvang en is een kleurrijk geheel geworden met spraakmakende nieuwbouw. Wonen, werken en winkelen moesten binnen dit project vervlochten worden in een compacte, maar toch sfeervolle omgeving. We vinden hier o.a. de Zurichtoren (1999) van César Pelli, de Hoftoren (2003) van Kohn Pedersen Fox, Castalia (‘Haagse Tieten’, 2000) van postmodernist Michael Graves en Helicon (1999) van Soeters van Eldonc.

Maar we kijken verder. Momenteel wordt er druk gebouwd aan het Wijnhavenkwartier, naar ontwerp van Richard Meier. Hier vinden het ministerie van Justitie en het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties een nieuw onderdak in twee torens ontworpen door Hans Kollhoff (voltooid in 2012) en is de Kroon (2012), een woon/werktoren van Rapp + Rapp gerealiseerd.

En verder nog o.a.: het Souterrain (2004) van OMA, de Malietoren (1996) van Benthem Crouwel Architekten en natuurlijk uitgebreid aandacht voor het vernieuwde Centraal Station (geopend op 1 februari 2016).

Deze wandeling staat gepland met open inschrijving op zaterdag 24 maart 2018  van 14.00-16.00 uur. Hij kost 17,50 € p.p. en om u op te geven kunt u gebruik maken van het boekingsformulier.

<< terug naar overzicht “Wandelingen: Architectuur Nederland”.

  • Nieuwsbrief

    Wilt u als eerste horen over onze nieuwe programma's? Vul uw e-mail adres in voor de driemaandelijkse nieuwsbrief.