Kop van Zuid (Rotterdam)

Kop van Zuid (Rotterdam)

Kop van Zuid (Rotterdam)

Architectuur Wandelingen Nederland

Dit voormalige havengebied is vanaf eind jaren ’80 van de 20e eeuw getransformeerd tot een spraakmakend woon-, werk- en uitgaansgebied. Het masterplan voor dit voormalige havengebied aan de zuidoever van de Maas werd begin jaren ’90 gemaakt door Riek Bakker en Teun Koolhaas, om in de jaren erna uitgewerkt te worden tot stedenbouwkundig plan. Men ambieert een hoogstedelijk gebied met veel voorzieningen langs de rivier en woongebieden langs de binnenhavens. Een aantal historische gebouwen wordt daarbij gehandhaafd en krijgt een nieuwe functie; zo was Hotel New York oorspronkelijk gebouwd (1901-17) als hoofdkantoor  van de Holland Amerika Lijn. Verder is de ontsluiting met de centrum belangrijk, hetgeen werd gerealiseerd door de aanleg van metrostation Wilhelminaplein en de markante Erasmusbrug (1996).

Tijdens deze wandeling staan we stil bij de geschiedenis van het gebied en wandelen we langs recente projecten als het Nieuwe Luxor Theater (2001) van Peter Wilson, wooncomplex De Landtong (1997) van Frits van Dongen, de woontorens Montevideo (2005) van Mecanoo en New Orleans (2010) van Alvaro Siza, de kantoortoren Toren op Zuid (2000) van Renzo Piano en het World Port Center (2001) van Foster + Partners. Ook wordt Las Palmas niet vergeten: oorspronkelijk van Van den Broek & Bakema (1953) , nu gerenoveerd en uitgebreid (2008) door Benthem Crouwel Architekten.

Natuurlijk is er ook ruim aandacht voor de Erasmusbrug (1996), de opmerkelijke icoonachtige brug van Ben van Berkel (UNStudio). En staan we stil bij De Rotterdam, het enorme gebouw van Rem Koolhaas wat opgeleverd is in 2013.

<< terug naar overzicht “Wandelingen: Architectuur Nederland”.

  • Nieuwsbrief

    Wilt u als eerste horen over onze nieuwe programma's? Vul uw e-mail adres in voor de driemaandelijkse nieuwsbrief.