Fiets: Amsterdam Noord

Fiets: Amsterdam Noord

Fiets: Amsterdam Noord

Fiets- en Boottochten

In deze excursie volop aandacht voor Amsterdam Noord. Na jaren lang voor veel Amsterdammers een bijna vergeten gebied geweest te zijn, gaat daar nu zeker verandering in komen.

We beginnen bij het Overhoeks gebied. Hier  verschijnt een compleet nieuwe stadswijk rondom de A’DAM toren (de oude Shell toren). Het oude lab heeft inmiddels een nieuw leven, de toren is prachtig verbouwd en verder is de eerste fase van woningbouw klaar van toparchitecten als Alvaro Siza, Jo Coenen, Meccano en diverse anderen. We bespreken de nieuwe wijk en de geplande ontwikkelingen en staan stil bij bij het EYE Film instituut (2012) van Delugan Meissl Associated Architects.

Vervolgens fietsen we via de Van der Pek Buurt (tuindorp) door de Buiksloterham. Dit gebied is inmiddels ook volop in ontwikkeling tot een duurzame woon- en werklocatie, met o.a. veel zelfbouw projecten.

En dan NDSM. Het oude scheepsbouwterrein is inmiddels een echte hotspot geworden. De oude scheepbouwloods is een kunststad geworden, bedrijven als Viacom en Greenpeace hebben hun kantoren in de oude timmerwerkplaats en smederij en hier bevindt zich ook gebouw Kraanspoor (2007) van Ontwerpbureau Trude Hooykaas, een prachtig voorbeeld van duurzame architectuur.

Alle gebieden zijn volop in ontwikkeling en de omvang van de projecten is ongekend. Amsterdam Noord zal steeds belangrijker worden en zeker de moeite van het verkennen waard!

NB: er is ook een wandeling in Amsterdam Noord: zie hier.

<< terug naar overzicht “Fiets- en Boottochten”.

  • Nieuwsbrief

    Wilt u als eerste horen over onze nieuwe programma's? Vul uw e-mail adres in voor de driemaandelijkse nieuwsbrief.