Domenech i Montaner & Gaudi

Domenech i Montaner & Gaudi

Domenech i Montaner & Gaudi

Beroemde Architecten

Een gecombineerde lezing over 2 grootheden van het Catalaanse modernisme, de Spaanse variant van de Art Nouveau: Lluís Domènech i Montaner en Antoni Gaudí.

Aan het eind van de 19e ontstond op veel plaatsen in Europa een onvrede over de heersende architectuur met al haar neostijlen: zo ontstond in Frankrijk de Art Nouveau, in Oostenlijk de Wiener Secession en in Duitsland de Jugendstil.

In Spanje kwam deze vernieuwing met name in Catalonië op, waarbij men verder ging dan het zoeken naar een nieuwe vormentaal: er moest een typische, Catalaanse architectuur komen. Gevoed door hun liefde voor Catalonië en het streven naar onafhankelijkheid van Spanje, brachten deze architecten prachtige, fantasierijke ontwerpen voort. Dit werd nog eens extra mogelijk gemaakt door de relatief nieuwe stadswijk Eixample in Barcelona.

We beginnen met het werk van Lluís Domènech i Montaner (1850-1923) en kijken onder andere naar Fundació Antoni Tàpies (Barcelona, 1880-85), Casa Thomas (Barcelona, 1895-98), Palau de la Música Catalana (Barcelona, 1905-08) en Hospital de la Santa Creu i Sant Pau (Barcelona, 1901-30).

Vervolgens alle aandacht voor Antoni Gaudí. Hierbij komen zijn bekende huizen aan bod als Casa Batlló (Barcelona, 1905-07) en Casa Milà (Barcelona, 1905-07), maar ook vroeger werk als Casa Vicens (Barcelona, 1883-85), El Capricho (Comillas, 1883-85) en Palau Güell (Barcelona, 1886-89). Daarnaast uitgebreid aandacht voor Park Güell (Barcelona, 1900-14), oorspronkelijk bedoeld als een luxe woonwijk en natuurlijk zijn levenswerk de Sagrada Família (Barcelona, 1884- ).

<< terug naar overzicht “Lezingen: Beroemde Architecten”.

  • Nieuwsbrief

    Wilt u als eerste horen over onze nieuwe programma's? Vul uw e-mail adres in voor de driemaandelijkse nieuwsbrief.