Vernieuwde binnenstad R’dam

Vernieuwde binnenstad R’dam

Vernieuwde binnenstad R’dam

Architectuur Wandelingen Nederland

Een wandeling door de binnenstad van Rotterdam is als een wandeling door de Nederlandse architectuurgeschiedenis van de laatste 60 jaar. We beginnen deze wandeling met het centraal station, spectaculair vernieuwd door TeamCS (Benthem Crouwel architecten, Meyer en van Schooten en West 8).

Daarna aandacht voor spraakmakende wederopbouw projecten als het Groothandelsgebouw (H.A. Maaskant en W. Van Tijen, 1947-53),  de Lijnbaan (van den Broek & Bakema, 1953) en het concertgebouw De Doelen (E.H. en H.M. Kraaijvanger is.m. R.H. Fledderus), in 2000 vernieuwd door J. Hoogstad.

De jaren ’80 en ’90 lieten een nieuwe bouwperiode zien met de Rotterdamse Schouwburg (W.G. Quist, 1982-88), het Schouwburgplein (Adriaan Geuze, 1992-97) en natuurlijk de boulevard Weena, spectaculair afgesloten door het Nationale Nederlanden gebouw (Abe Bonnema, 1986-91). En vergeet de ‘koopgoot’ niet, de beurstraverse van P. De Bruijn (1986-96).

We eindigen in de buurt van station Blaak.  Hier zien we de opmerkelijke kubuswoningen van Piet Blom (1978-84) en de prachtige nieuwe markthal van MVRDV (oktober 2014)

Verder natuurlijk ook aandacht voor het Timmerhuis: spectaculaire nieuwbouw van bureau OMA (Rem Koolhaas), geopend in december 2015. En verder veel andere moderne woningbouw en natuurlijk aandacht voor toekomstige ontwikkelingen!

Het mag duidelijk zijn: een architectuurliefhebber kan niet om de binnenstad van Rotterdam heen.

<< terug naar overzicht “Wandelingen: Architectuur Nederland”.

  • Nieuwsbrief

    Wilt u als eerste horen over onze nieuwe programma's? Vul uw e-mail adres in voor de driemaandelijkse nieuwsbrief.