Fiets: Nieuwe Bijlmermeer (A’dam)

Fiets: Nieuwe Bijlmermeer (A’dam)

Fiets: Nieuwe Bijlmermeer (A’dam)

Fiets- en Boottochten

De Bijlmermeer is een woonwijk in Zuidoost Amsterdam en is het grootste modernistische bouwproject van Nederland.

Gebouwd in de jaren ´60 en ´70 van de 20e eeuw, trok de wijk veel aandacht vanwege de grote hoeveelheid hoogbouw: tien-verdiepingen hoge flats stonden in lange stroken tussen het groen. Verder was er een stricte scheiding tussen wonen, werken en recreëren en waren de wegen verhoogd aangelegd.

Al snel bleek de ‘Stad van Morgen’ echter niet zo succesvol als men had verwacht: leegstand, onveiligheid en een laag voorzieningenniveau zorgden ervoor dat de wijk al snel met veel problemen kampte.

Daarom begon men in de jaren ’90 met een grootscheepse vernieuwingsactie. Een deel van de hoogbouw werd gesloopt en vervangen door laagbouw, andere flats werden juist gerenoveerd waarbij de ruime opzet van de wijk behouden bleef. Verder werd een deel van de wegen terug gebracht tot het maaiveld en zijn voorzieningen gerenoveerd of er bijgekomen.

Daarnaast is het station Amsterdam Bijlmer ArenA (2007) geopend: een architectonisch hoogstandje voortgekomen uit een samenwerking van Jan van Belkum (Arcadis Architecten) en Neven Sidor (Grimshaw Architects), bekroond met de BNA architectuurprijs “Gebouw van het jaar 2008″. Ook het Jinsopaviljoen (2010) van Cepezed is inmiddels voltooid. En vergeet de organische architectuur van Alberts & Van Huut en het kleurrijke werk van Sjoerd Soeters niet.

De Bijlmer: nergens vind je zulke uiteenlopende visies op stedenbouw en architectuur bij elkaar als hier.

NB: er is ook een wandeling in dit gebied. Verschil tussen de wandeling en de fietstocht: bij de wandeling is er meer gelegenheid om uitvoerig stil te staan bij de idealen van de Bijlmer, bij de fietstocht is er meer mogelijkheid om meer nieuwe projecten te bekijken.

<< terug naar overzicht “Fiets- en Boottochten”.

  • Nieuwsbrief

    Wilt u als eerste horen over onze nieuwe programma's? Vul uw e-mail adres in voor de driemaandelijkse nieuwsbrief.