Industrieel Erfgoed (Amsterdam)

Industrieel Erfgoed (Amsterdam)

Industrieel Erfgoed (Amsterdam)

Architectuur Wandelingen Amsterdam

Het voormalige terrein van de Westergasfabriek en het terrein van het Gemeente Water Leidingbedrijf liggen tegen over elkaar in Amsterdam.

Deze gebieden hebben vanaf de jaren ’90 van de 20e eeuw een opmerkelijke transformatie ondergaan: beiden hebben op een geheel eigen wijze een tweede leven gekregen, waarbij zoveel mogelijk van de mooie, industriele architectuur is blijven staan, denk bijvoorbeeld aan een oude gashouder en watertoren.

We beginnen de wandeling door Cultuurpark Westergasfabriek. Het gebied is geheel gesaneerd en veranderd in een levendig cultuurpark waarbij rekening is gehouden met landschapsarchitectuur van de laatste decennia. De neoklassieke gebouwen herbergen nu allerlei culturele instellingen en horeca.

Daarna bekijken we het GWL-terrein. Dit terrein van het Gemeente Water Leidingbedrijf is tegenwoordig een opvallend milieuvriendelijke en autovrije wijk: mooi industrieel erfgoed is gecombineerd met veelzijdige nieuwbouw. Deze ‘eco-wijk’ kwam tot stand in samenwerking met diverse bewoners en verschillende gerenommeerde architectenbureaus. Met haar milieuvriendelijke benadering was zij een pionier.

<< terug naar overzicht “Wandelingen: Architectuur Amsterdam”.

  • Nieuwsbrief

    Wilt u als eerste horen over onze nieuwe programma's? Vul uw e-mail adres in voor de driemaandelijkse nieuwsbrief.