Centrum Zaandam: Inverdan

Centrum Zaandam: Inverdan

Centrum Zaandam: Inverdan

Architectuur Wandelingen Nederland

Sinds het begin van de 21e eeuw is men volop aan het bouwen aan een nieuw centrum voor Zaandam. Het masterplan, met de naam ‘Inverdan’, is een ontwerp van Sjoerd Soeters en lijkt een uitvergroting van de Zaanse identiteit.

De naam Inverdan komt uit het Zaans dialect en betekent  ‘naar achteren verplaatst’ of ‘uit het zicht’. Echter het project zelf is allesbehalve uit het zicht: het is vanaf het begin spraakmakend geweest en zowel bejubeld als verguisd in vele architectuurbladen!

Het stadsplan voorziet in een nieuw stadhuis, bestaand onder andere uit een verzameling van Zaanse schuren. Verder het terugbrengen van de gracht, Zaanse houten winkeltjes en kiosken, nieuwe façades voor bestaande panden, een fietsenpakhuis en natuurlijk opmerkelijke woningbouw. Naast Soeters (met zijn bureau Soeters van Eldonk) hebben ook vele andere bekende architecten eraan meegewerkt: denk aan Liesbeth van der Pol (Dok architecten), Heren 5 architecten, Rijnboutt van der Vossen Rijnboutt, Nunc architecten en Claus en Kaan architecten.

En dan is er natuurlijk nog het Inntel hotel. Ontworpen door WAM architecten en geopend in 2010, is dit hotel van gestapelde Zaanse huisjes inmiddels 1 van de meest geliefde hotels van Nederland.

De een vindt het kitsch, de ander vindt het geweldig, maar wat je er ook van vindt: dit project is uniek en moet je als architectuurliefhebber gezien hebben!

<< terug naar overzicht “Wandelingen: Architectuur Nederland”.

  • Nieuwsbrief

    Wilt u als eerste horen over onze nieuwe programma's? Vul uw e-mail adres in voor de driemaandelijkse nieuwsbrief.