Boot: Rondje IJ (A’dam)

Boot: Rondje IJ (A’dam)

Boot: Rondje IJ (A’dam)

Fiets- en Boottochten

Het gebied rondom het IJ is volop in ontwikkeling. Oorspronkelijk essentieel voor de ontwikkeling van Amsterdam, werd zij door de bouw van het Centraal Station Amsterdam eind 19e eeuw afgesneden van de Amsterdamse binnenstad. Haar oevers werden gebruikt voor scheepsbouw, pakhuizen en rederijen, functies die in de loop van de 20e eeuw steeds meer overbodig werden.

Na een periode van leegstand, verval, kraken en kunstenaars, kwam daar vanaf de jaren ’80 van de 20e eeuw verandering in. Het potentieel van wonen en werken aan het water moest weer optimaal benut worden.

Het begon aan de oostzijde, met de herontwikkeling van het Oostelijk Havengebied met haar pakhuizen en woongebieden Java en KNSM o.a.. Inmiddels is hier ook plan ODE (OosterDoksEiland) verrezen, met o.a. hotel Double Tree (Bennetts Associates, 2011), de bibliotheek (Jo Coenen, 2007) en het conservatorium (Frits van Dongen, 2008).

Vervolgens ging de aandacht naar de westkant met de graansilo’s, woongebouw Silodam (MVRDV, 2002) en natuurlijk de grote woonblokken op Westerdok (verschillende architecten, 2009). Aan deze zijde is inmiddels ook het Wester IJdock verschenen ((verschillende architecten, 2012).

Maar ook noord is in ontwikkeling: al in de jaren ’80 werden de woningen rondom het IJplein gerealiseerd (masterplan Rem Koolhaas) en inmiddels wordt er druk gebouwd aan plan Overhoeks, met de oude Shell Toren (Arthur Staal, 1971) en het EYE Film instituut ( Delugan Meissl Associated Architects, 2012). Daarnaast is er het NSDM terrein, wat ontwikkeld wordt als een culturele broedplaats.

En als laatste is er natuurlijk Centraal Station Amsterdam: het prachtige rijksmonument (1889) van Pierre Cuypers en A.L. van Gendt wordt gerenoveerd en aangepast aan de moderne tijd met o.a. het metrostation van de Noord Zuid lijn.

Een veelzijdige boottocht met spectaculaire architectuur welke een goed overzicht biedt van de laatste 50 jaar architectuurtrends en een blik op de toekomst van Amsterdam biedt.

<< terug naar overzicht “Fiets- en Boottochten”.

  • Nieuwsbrief

    Wilt u als eerste horen over onze nieuwe programma's? Vul uw e-mail adres in voor de driemaandelijkse nieuwsbrief.