Betondorp

Betondorp

Betondorp

Architectuur Wandelingen Amsterdam

Tuindorp Watergraafsmeer, zoals Betondorp officieel heet, werd aangelegd in de 1920’s. De hoofdreden voor een nieuwe stadontwikkeling in Amsterdam was de hoge woningnood. Maar door het tekort aan bakstenen en de hogere prijzen als gevolg daarvan, zag de gemeente het als de kans om met beton te experimenten; dit is de eerste keer dat voor de woningbouw een grootschalige toepassing van beton plaatsvindt!

Architecten en stedenbouwkundigen werden geselecteerd door middel van een prijsvraag die de gemeente uitschreef. Om aan de achterliggende gedachte van een (tuin)dorp vast te houden, werden de straten gecentreerd rond het centrale plein ‘De Brink’. Door de straten als rechte lijnen vanuit het centrum te trekken en de uitlopers onderling met elkaar te verbinden, ontstond een spinnenwebstructuur. We zien steeds dezelfde kenmerken terug: hoekige vormen, platte daken en grijs en wit gesausde gevels. Betondorp heeft dan ook een heel ander uiterlijk dan wat men gewend was, hier geen baksteen en pannen daken, wel veel groen en mooie tuintjes.

De oorspronkelijke 900 woningen werden gebouwd onder het toezicht van de gemeente. Uiteindelijk groeide het plan uit tot 2000 woningen, waarvan overigens de helft in traditionele baksteenbouw werd uitgevoerd.

<< terug naar overzicht “Wandelingen: Architectuur Amsterdam”.

  • Nieuwsbrief

    Wilt u als eerste horen over onze nieuwe programma's? Vul uw e-mail adres in voor de driemaandelijkse nieuwsbrief.