Barcelona

Barcelona

Barcelona

Thema Lezingen

Barcelona is bekend om haar Catalaans modernisme van Gaudí en Domènech i Montaner, maar ook de liefhebbers van moderne architectuur heeft zij veel te bieden!

Denk bijvoorbeeld aan het MACBA kunstmuseum van Richard Meier (1995), de schitterend kleurrijke overkapping van de Santa Caterina Markt (EMBT, 2005), de AGBAR toren van Jean Nouvel (2005) en het havengebied met de Vis van Frank Gehry (1992).

Barcelona is altijd een vooruitstrevende stad geweest. Rond 1900 werd dat zichtbaar in de prachtige huizen voor eigenzinnige kooplieden in de stijl van het Catalaans modernisme. Daarnaast werd het indrukwekkende Park Güell (Gaudí, 1914) en het Hospital de la Santa Creu i Sant Pau (Domènech i Montaner, 1930) gerealiseerd, één van de meest moderne ziekenhuizen van haar tijd. Toen in 1929 de Expo werd georganiseerd kwamen daar vele schitterende gebouwen bij, o.a. het Duits paviljoen van Mies van der Rohe herinnert daar aan. En met de Olympische Spelen van 1992 werd de stad verder vernieuwd, zo werd zij onder andere van schitterende telecommunicatietorens voorzien (Santiago Calatrava, Norman Foster). Wat opvalt in veel moderne projecten is de sterke sympathie van architecten voor het Catalaanse erfgoed, zo zijn er veel referenties aan typisch Spaans tegelgebruik (trencadís) en komt de Catalaanse boog veelvuldig terug.

In deze lezing zal er aandacht zijn voor de bekende en onbekende projecten. Zo kijken we naar het werk van de Catalaans modernisten, waarbij de Sagrada Familia van Gaudí niet wordt vergeten. Maar ook moderne projecten en stedebouwkundige ontwikkelen zullen behandeld worden. Daarnaast worden de verschillende diverse wijken van de stad niet vergeten.

<< terug naar overzicht “Lezingen: Thematisch”.

  • Nieuwsbrief

    Wilt u als eerste horen over onze nieuwe programma's? Vul uw e-mail adres in voor de driemaandelijkse nieuwsbrief.