Art Nouveau (Utrecht)

Art Nouveau (Utrecht)

Art Nouveau (Utrecht)

Architectuur Wandelingen Nederland

Kleurrijke Art Nouveau in de binnenstad. Art Nouveau is een decoratieve stijl die aan het eind van de 19e eeuw in Europa ontstond. Men wilde een architectuur die paste bij de veranderde maatschappij en zocht naar een nieuwe stijl, in plaats van het ontwerpen in neostijlen hetgeen gangbaar was. Ambachtelijkheid nam hierbij een grote rol in en de natuur was  voor de architecten een belangrijke inspiratiebron. We zien dan ook vele golvende lijnen, vaak in de gedaante van gestileerde plant- en bloemmotieven. Sierlijke trapleuningen, mooie tegeltableaus en pittoreske balkonnetjes komen we overal tegen in hun gebouwen die ontworpen werden als een gesamtkunstwerk

Utrecht heeft mooie Art Nouveau in de binnenstad. Zo zien we het werk van P.J. Houtzagers en M.E. Kuiler, die de Art nouveau vermengden met neostijlen en het werk van R. Rijksen die meer stijlzuiver werkte met o.a. zijn prachtige apotheek op de Voorstraat. Maar ook andere architecten komen aan bod, zoals A.P.B. Otten met zijn café De Witte Ballons en A.H. Zinsmeister met het ‘gele kasteel’.

Deze wandeling staat gepland met open inschrijving op zaterdag 7 april 2018  van 11.00-13.00 uur. Hij kost 17,50 € p.p. en om u op te geven kunt u gebruik maken van het boekingsformulier.

<< terug naar overzicht “Wandelingen: Architectuur Nederland”.

  • Nieuwsbrief

    Wilt u als eerste horen over onze nieuwe programma's? Vul uw e-mail adres in voor de driemaandelijkse nieuwsbrief.