Art Nouveau (Kampen)

Art Nouveau (Kampen)

Art Nouveau (Kampen)

Architectuur Wandelingen Nederland

Kampen is vaak niet de eerste plaats waar een liefhebber van Art Nouveau aan denkt, maar ook hier zijn rond 1900 prachtige Art Nouveau panden gerealiseerd.

Art Nouveau is een decoratieve stijl die aan het eind van de 19e eeuw in Europa ontstond. Men wilde een architectuur die paste bij de veranderde maatschappij en zocht naar een nieuwe stijl, in plaats van het ontwerpen in neostijlen hetgeen gangbaar was. Ambachtelijkheid nam hierbij een grote rol in en de natuur was  voor de architecten een belangrijke inspiratiebron.

We zien dan ook vele golvende lijnen, vaak in de gedaante van gestileerde plant- en bloemmotieven. Sierlijke trapleuningen, mooie tegeltableaus en pittoreske balkonnetjes komen we overal tegen in hun gebouwen die ontworpen werden als een gesamtkunstwerk.

De meeste hoogtepunten in Kampen zijn van de hand van de G.B. Broekema (1866-1946). Deze getalenteerde architect heeft men name in het oosten van het land vele woonhuizen, winkels en fabrieken gebouwd. In Kampen vinden we veel werk van hem, waarbij de Brood-, Koek- en Banketbakkerij (1901) van de heer R.J. Stuurman een absoluut hoogtepunt is. Maar ook voor een sigarenfabriek draaide hij zijn hand niet om. Het vroege werk van Broekema is zoeter qua kleuren en meer golvend dan zijn latere werk, waardoor we goed de ontwikkeling binnen de Art Nouveau aan de hand van zijn werk kunnen volgen.

<< terug naar overzicht “Wandelingen: Architectuur Nederland”.

 

  • Nieuwsbrief

    Wilt u als eerste horen over onze nieuwe programma's? Vul uw e-mail adres in voor de driemaandelijkse nieuwsbrief.