Art Nouveau (Den Haag)

Art Nouveau (Den Haag)

Art Nouveau (Den Haag)

Architectuur Wandelingen Nederland

Het centrum van Den Haag heeft een grote hoeveelheid Art Nouveau architectuur.

Art Nouveau is een decoratieve  stijl die aan het eind van de 19e eeuw in Europa ontstond. Men wilde een architectuur die paste bij de veranderde maatschappij en zocht naar een nieuwe stijl, in plaats van het ontwerpen in neostijlen hetgeen gangbaar was. Ambachtelijkheid nam hierbij een grote rol in en de natuur was  voor de architecten een belangrijke inspiratiebron. We zien dan ook vele golvende lijnen, vaak in de gedaante van gestileerde plant- en bloemmotieven. Sierlijke trapleuningen, mooie tegeltableaus en pittoreske balkonnetjes komen we overal tegen in hun gebouwen die ontworpen werden als een gesamtkunstwerk.

Architecten als J. Mutters, L.A.H. de Wolf, F. Nieuwerkerk en J.W. Bosboom hebben het centrum van Den Haag verfraaid met vele prachtige winkelpanden, bioscopen en salons. Wellicht één van de meest bekende voorbeelden is de winkel en theesalon van hofbanketbakker en patissier J.A. Krul, een begrip in Den Haag.

Ook staan we stil bij de verschillende stijlen binnen de Art Nouveau. Zo vinden we in Den Haag veel invloeden van de Wiener Sezession, de Weense tak van Art Nouveau die over het algemeen iets meer geometrisch is.

Deze wandeling staat gepland met open inschrijving op zaterdag 24 maart 2018  van 11.00-13.00 uur. Hij kost 17,50 € p.p. en om u op te geven kunt u gebruik maken van het boekingsformulier.

<< terug naar overzicht “Wandelingen: Architectuur Nederland”.

  • Nieuwsbrief

    Wilt u als eerste horen over onze nieuwe programma's? Vul uw e-mail adres in voor de driemaandelijkse nieuwsbrief.