Lezingen: stedenspecials

Dubai & Abu Dhabi (VAE)

Dubai & Abu Dhabi (VAE)

Sinds de onafhankelijkheid van de Verenigde Arabische Emiraten (1971) is er een ware bouwspurt ingezet! Met name in Dubai en Abu Dhabi verschijnt het ene spectaculaire project na het andere.

Zo vinden we in Dubai de verschillende nieuwe zakenharten met hele diverse wolkenkrabbers, waaronder de hoogste wolkenkrabber ter wereld (Burj Khalifa, 828 m). Ook is Dubai beroemd vanwege de grootste kunstmatige eilanden (de palmeilanden) ter wereld en spectaculaire winkelcentra.

Abu Dhabi zet meer in op duurzame architectuur met o.a. Masdar City van Norman Foster, een compleet energieneutrale wijk in ontwikkeling. Verder vinden we hier o.a. een prachtige brug van Zaha Hadid, spectaculaire (ronde) wolkenkrabbers, een nieuw museumhart met o.a. een dependance van het Louvre (Jean Nouvel, geopend 2017), de prachtige sprookjesachtige moderne Sheikh Zayed moskee en moderne stuks.

<< terug naar overzicht “Lezingen: Stedenspecials”.

Meer

San Francisco

San Francisco

Het sfeervolle, heuvelachtige San Francisco, met haar bijna Europese gevoel, is een heerlijke stad voor architectuur. Er zijn mooie wolkenkrabbers, zowel historische als moderne, er is de schitterende Golden Gate Bridge (1937) en we vinden er mooie gekleurde historische villa’s en een sfeervolle waterkade. Maar er is meer. Zo zijn er de laatste jaren spectaculaire musea bijgekomen: denk aan het Joods Museum van Daniel Libeskind (2008),  het de Young kunstmuseum van Herzog & de Meuron (2005) en de Californische Academie van Wetenschappen van Renzo Piano ( 2008). Dit zijn slechts enkele van de hoogtepunten die we zullen behandelen. Ook zal er aandacht zijn voor diverse wijken en de stadsplanning van deze zeer bijzondere stad.

<< terug naar overzicht “Lezingen: Stedenspecials”.

Meer

Modern Londen

Modern Londen

Hoewel de meeste mensen eerder aan Victoriaanse gebouwen dan aan glaspaleizen denken bij het horen van Londen, heeft de stad geweldig veel te bieden op het gebied van moderne architectuur.

Prachtige wolkenkrabbers in “The City” en Canary Wharf, een spectaculair designmuseum vernieuwd door o.a. Rem Koolhaas, een hele nieuwe stadsontwikkeling rondom het Olympisch park, bijzondere treinstations, musea in oude industriële gebouwen..en ga zo maar door.

Zeker de laatste 10 jaar is er ongelooflijk veel in Londen gebeurd, op een zorgvuldige manier door toparchitecten. Londen is volop in beweging!

<< terug naar overzicht “Lezingen: Stedenspecials”.

Meer

Den Haag

Den Haag

Den Haag is een hele veelzijdige stad. Prachtige Art Nouveau in de binnenstad, postmoderne winkelcomplexen en diverse vernieuwingsprojecten uit de jaren ’80 en ’90 van de vorige eeuw, zoals het stadhuis (1995) van Richard Meier en de Haagse tramtunnel (2004) van het bureau van Rem Koolhaas (OMA). Maar vooral de laatste jaren is er veel gebeurd in het centrum. Met projecten als “De Resident” en “ Het Wijnhavenkwartier” zijn er prachtige woningen, kantoren en nieuwe ministerietorens gebouw van vele internationale toparchitecten. Verder is het station en omgeving inmiddels vernieuwd en ook het Spuiplein is volop in ontwikkeling.

<< terug naar overzicht “Lezingen: Stedenspecials”.

Meer

Helsinki: architectuur & design

Helsinki: architectuur & design

Helsinki heeft prachtige architectuur. Een schitterend Art Deco station (1907-14) van Eliel Saarinen, de Finlandia Hall (1967-71) van Alvar Aalto en het spraakmakende moderne kunstmuseum Kiasma (1993-98) van Steven Holl.

Meer

New York City

New York City

The Big Apple: the city that never sleeps…

Meer

Berlijn

Berlijn

Berlijn heeft sinds de val van de Muur een grote transformatie ondergaan. De verdeelde stad moest weer één worden en de allure krijgen die passend werd geacht voor de hoofstad van Duitsland. Bij al deze projecten werden bekende architecten ingezet: Renzo Piano, Helmut Jahn, Jean Nouvel, Aldo Rossi, Daniel Libeskind, Rem Koolhaas en Sir Norman Foster.

Maar ook de architectuur in de jaren daarvoor is veelzijdig. Art nouveau uit het begin van de 20e eeuw, de bombastische architectuur uit de jaren ’20 en ’30 en de modernistische architectuur van de jaren ’60 met veel glas, beton en staal.  Vooral bij de architectuur uit de periode van de scheiding van oost en west (1949-90) zien we grote verschillen, zo heeft de wijk Friedrichshain opvallende wooncomplexen in de zogeheten ‘suikertaartstijl’.

<< terug naar overzicht “Lezingen: Stedenspecials”.

Meer

Barcelona

Barcelona

Barcelona is bekend om haar Catalaans modernisme van Gaudí en Domènech i Montaner, maar ook de liefhebbers van moderne architectuur heeft zij veel te bieden!

Denk bijvoorbeeld aan het MACBA kunstmuseum van Richard Meier (1995), de schitterend kleurrijke overkapping van de Santa Caterina Markt (EMBT, 2005), de AGBAR toren van Jean Nouvel (2005) en het havengebied met de Vis van Frank Gehry (1992).

Barcelona is altijd een vooruitstrevende stad geweest. Rond 1900 werd dat zichtbaar in de prachtige huizen voor eigenzinnige kooplieden in de stijl van het Catalaans modernisme. Daarnaast werd het indrukwekkende Park Güell (Gaudí, 1914) en het Hospital de la Santa Creu i Sant Pau (Domènech i Montaner, 1930) gerealiseerd, één van de meest moderne ziekenhuizen van haar tijd. Toen in 1929 de Expo werd georganiseerd kwamen daar vele schitterende gebouwen bij, o.a. het Duits paviljoen van Mies van der Rohe herinnert daar aan. En met de Olympische Spelen van 1992 werd de stad verder vernieuwd, zo werd zij onder andere van schitterende telecommunicatietorens voorzien (Santiago Calatrava, Norman Foster). Wat opvalt in veel moderne projecten is de sterke sympathie van architecten voor het Catalaanse erfgoed, zo zijn er veel referenties aan typisch Spaans tegelgebruik (trencadís) en komt de Catalaanse boog veelvuldig terug.

In deze lezing zal er aandacht zijn voor de bekende en onbekende projecten. Zo kijken we naar het werk van de Catalaans modernisten, waarbij de Sagrada Familia van Gaudí niet wordt vergeten. Maar ook moderne projecten en stedebouwkundige ontwikkelen zullen behandeld worden. Daarnaast worden de verschillende diverse wijken van de stad niet vergeten.

<< terug naar overzicht “Lezingen: Stedenspecials”.

Meer

Chicago

Chicago

Na een grote brand van 1871 ontstond er een ongekende bouwwoede met opvallende hoogbouw van o.a. Louis Sullivan. Niet voor niets is de Chicago School of Architecture nog steeds een begrip. Dit zette zich door in de jaren ’20 met prachtige Art Deco. Na de tweede wereldoorlog kwam de tweede Chicago School op gang met o.a. veel gebouwen van Ludwig Mies van der Rohe.

Dat moderne architectuur nog steeds een hoge prioriteit heeft zien we als we kijken naar Millenium Park: Paviljoens van Frank Gehry, Zaha Hadid en UNStudio, een moderne uitbreiding van het kunstmuseum van Renzo Piano en “the cloud gate” van Anish Kapoor.

Ook kijken we in deze lezing naar gebouwen buiten het centrum. Het Illinois Instite of Technology: een universiteitscomplex ontworpen door Ludwig Mies van der Rohe met recente uitbreidingen van Rem Koolhaas en Helmut Jahn. En natuurlijk de beroemde prairiehuizen van Frank Lloyd Wright: het Robie house en de vele huizen in Oak Park.

<< terug naar overzicht “Lezingen: Stedenspecials”.

Meer

Rotterdam

Rotterdam

Rotterdam is wellicht de meest spraakmakende stad op het gebied van architectuur in Nederland. Projecten die elders geen draagvlak vinden, worden in Rotterdam gebouwd, waarbij het soms lijkt: hoe grootser hoe beter.

Moderne woningen in beton in de jaren ’30, de eerste galerijflat van Nederland, de primeur met een autovrij winkelhart en de voortrekker op het gebied van de herontwikkeling van een voormalig havengebied. Daarnaast lijkt de lijst beroemde architecten en –bureaus eindeloos: J.J.P. Oud, H. A. Maaskant, Broekbakema, OMA en ga zo maar door.

We bekijken de meest spraakmakende projecten en plaatsen deze in een bredere context. Idealisme, wederopbouw, de maakbare samenleving, het zijn allemaal ideeën die we hierin terugvinden. Maar daarnaast gaan we verder. Is er een typische lijn te ontdekken, een Rotterdamse stijl of aanpak? En hoe kan het dat in de no-nonsense stad die Rotterdam vaak genoemd wordt, de meest spraakmakende en vaak duurste projecten gerealiseerd worden? Waarom nu juist hier kubuswoningen en de Weena? Wil de stad graag een voortrekkerpositie of heeft zij juist geen eigen stijl en waait zij met alle winden mee? En als laatste: getuigen al deze spraakmakende projecten van lef of dendert de stad juist al jaren concessieloos voort.

<< terug naar overzicht “Lezingen: Stedenspecials”.

Meer

Kopenhagen

Kopenhagen

Kopenhagen is een stad die volop in verandering is. Het waterfront heeft de laatste jaren prachtige gebouwen gekregen: het operagebouw (Henning Larsen, 2005), het nieuwe Koninklijke theater (Lundgaard & Tranberg, 2008) en de Koninklijke bibliotheek met haar moderne uitbreiding (Schmidt Hammer Lassen, 1999). Maar er is meer: zo vinden er grootste stedenbouwkundige uitbreidingen plaats, o.a. Sydhavn van het Nederlandse bureau Soeters van Eldonk en wordt er druk gebouwd aan de volwaardige wijk Ørestad, met grote namen als BIG, Jean Nouvel, Daniel Libeskind en vele anderen. Verder zijn er spraakmakende kunstmusea: het Louisiana Museum van moderne kunst, het Arken museum van moderne kunst  (Søren Robert Lund, 1996) en het Odrupgaard Kunstmuseum, schitterend uitgebreid door Zaha Hadid (2005).

Maar Kopenhagen heeft nog een extra aantrekkingskracht: ze is door middel van de spectaculaire Øresund-brug verbonden met haar Zweedse zusterstad Malmö, waar we onder andere het Västra Hamnen havengebied vinden met haar duurzame principes en de spectaculaire Turning Torso (2005) van Santiago Calatrava.

Natuurlijk zal er in deze lezing ook aandacht zijn voor het meer bekende Kopenhagen: het prachtig zeventiende-eeuws stadshart, de hippe buurtjes, de chique winkelstraat Strøget en de hippiewijk Vrijstad Christiania.

<< terug naar overzicht “Lezingen: Stedenspecials”.

Meer

Amsterdam: rondom het IJ

Amsterdam: rondom het IJ

Het gebied rondom het IJ is volop in ontwikkeling. Het begon met de herontwikkeling van het Oostelijk Havengebied met haar pakhuizen en woongebieden Java en KNSM o.a. Verder is aan de oostzijde inmiddels ook plan ODE (OosterDoksEiland) zichtbaar met o.a. het Double Tree hotel, de openbare bibliotheek en het conservatorium.

Vervolgens ging de aandacht naar de westkant met de graansilo’s, woongebouw Silodam en natuurlijk de grote woonblokken op Westerdok. Daarnaast is hier in het water inmiddels Wester IJdock verschenen.

Maar ook noord is in ontwikkeling: plan Overhoeks, met de oude Shell Toren en het EYE Film instituut en het NSDM terrein, wat ontwikkeld wordt als een culturele broedplaats. En als laatste natuurlijk Centraal Station Amsterdam: het prachtige rijksmonument van Cuypers en Van Gendt wordt gerenoveerd en aangepast aan de moderne tijd met o.a. het metrostation van de Noord Zuid lijn.

<< terug naar overzicht “Lezingen: Stedenspecials”.

Meer