Lezingen: Beroemde Architecten

Oscar Niemeyer

Oscar Niemeyer

De Braziliaanse Oscar Niemeyer (1907-2012) was 1 van de grootste architecten van de 20e en 21e eeuw. Gestudeerd bij o.a. Le Corbusier, kwam hij tot sculpturale, functionele ontwerpen, veelal van gewapend beton.

Meer

Norman Foster

Norman Foster

De Britse Norman Foster (1935) is verantwoordelijk voor extravagante wolkenkrabbers in een high tech stijl, waarbij zijn ontwerpen al vroeg opvallende ecologische aspecten hebben. Maar ook musea, concertzalen, vakantiehuizen, vliegvelden en infrastructurele werken staan op zijn naam.

Verder wordt hij geroemd om zijn nieuwbouw voor belangrijke historische gebouwen, waarvan de Reichstag (1993-99) te Berlijn met haar koepel wellicht het meest bekende voorbeeld is.

Bekende voorbeelden van zijn werk: HSBC Headquarters Building (1979-86) te Hongkong, Clyde Auditorium (1995-97) te Glasgow, 30 St Mary Axe (2001-04) te Londen en Terminal 3 Beijing International Airport (2007) in Beijing.

Een zeer veelzijdige, verrassende architect.

<< terug naar overzicht “Lezingen: Beroemde Architecten”.

 

Meer

Herzog & de Meuron

Herzog & de Meuron

Dit Zwitserse bureau is opgericht in 1978 door Jacques Herzog (1950) en Pierre de Meuron (1950).

Het bureau combineert een traditionele vormentaal met nieuwe, soms ongebruikelijke en innovatieven materialen, vooral met betrekking tot de omhulling van hun gebouwen; hiermee geven ze elk gebouw een eigen karakter. Dit leidt vaak tot zeer veelzijdige, spannende opvallende gevels.

Bekende voorbeelden van hun werk zijn onder andere: Tate Modern Art Gallery (1994-2000) te Londen, de Allianz Arena (2001-05) te München, het Nationaal Stadion (2002-08) te Beijing en het VitraHaus (2006-10) in Weil am Rhein.

 << terug naar overzicht “Lezingen: Beroemde Architecten”.

Meer

Ben van Berkel

Ben van Berkel

Het werk van de Nederlandse Ben van Berkel (1957) en zijn bureau UNStudio kenmerkt zich door gestroomlijnde vormen, scherpe hoeken en hellende vlakken; het zijn vaak technisch ogende gebouwen met veel gebruik van staal, in het werk gestort beton, mat glas, hout, natuursteen en steenstrips.

Meer

Santiago Calatrava

Santiago Calatrava

De Spaanse Calatrava (1951) is vooral bekend vanwege zijn opmerkelijk sculpturale en controversiële bruggen, bijvoorbeeld de bruggen in de Haarlemmermeer (Luit, Harp en Citer, 2003) en de Alamillobrug (1987- 91) in Sevilla.

De Spaanse Calatrava (1951) is vooral bekend vanwege zijn opmerkelijk sculpturale en controversiële bruggen, bijvoorbeeld de bruggen in de Haarlemmermeer (Luit, Harp en Citer, 2003) en de Alamillobrug (1987- 91) in Sevilla.

Maar zijn oeuvre is verre van eenzijdig. We bekijken projecten als het TGV-station (1994) in Lyon, de telecommunicatietoren (1992) in Barcelona, de Stad van Kunsten en Wetenschappen (2009) in Valencia, de wolkenkrabber Turning Torso (2005) in Malmö, het station Luik-Guillemins (2009) in Luik, het Congrespaleis (2011) in Oviedo en de World Trade Center Transportation Oculus (2016) in New York.

Zijn organisch aandoende bouwwerken zijn gemaakt van beton en staal en vormen iconen binnen de steden waar zij worden gebouwd. Dat dit soms gepaard gaat met opmerkelijke budgetoverschrijdingen zal ook aan bod komen in deze lezing.

 

<< terug naar overzicht “Lezingen: Beroemde Architecten”.

Meer

Sjoerd Soeters

Sjoerd Soeters

De Nederlandse Sjoerd Soeters (1947) ontwerpt verrassende en veelzijdige gebouwen en stadsplannen, met speelse verwijzingen naar de locatie.

Zijn vroege werk bestaat vooral uit postmoderne kleurrijke architectuur vol met verwijzingen naar de maatschappij, bijvoorbeeld Circus (19886-91) te Zandvoort. Niet voor niets werd hij vaak gekscherend  ‘het stoutse jongetje van de klas’ genoemd. 

Belangrijk voor Soeters is de relatie tussen architectuur en omgeving en een uniek karakter voor elk gebouw. Verder staan de gebruikers centraal.

Op basis hiervan maakt hij elke keer weer een ander ontwerp voor een gebouw of een  stadsontwikkeling: een Vinex wijk in de vorm van kastelen (Haverleij, Den Bosch, 1995-), een modern stukje Amsterdam met grachtenpanden (Java eiland, Amsterdam, 1991-2000) en een nieuw stadshart in de vorm van uitvergrote Zaanse huisjes (Masterplan Inverdan, Zaanstad, 2001-15) zijn maar enkele voorbeelden. 

Niet voor niets spreekt hij zelf over ‘flexibele architectuur’.

<< terug naar overzicht “Lezingen: Beroemde Architecten”.

Meer

Frank Gehry

Frank Gehry

De Canadees-Amerikaanse Gehry (1927) ontwerpt sculpturale, deconstructivistische gebouwen.

Veel zijn gebouwen lijken te bestaan uit een serie in elkaar geschoven volumes en worden gerealiseerd in de meest uiteenlopende materialen: van baksteen en beton, tot staal, aluminium, titanium en kippengaas.

Zijn meest bekende ontwerp is het Guggenheim museum (1991-97) in Bilbao, een opvallende zilveren bloem in deze Spaanse stad.

Andere ontwerpen zijn onder andere de Vis sculptuur (1989-92) in Barcelona, Der Neue Zollhof (1996-99) in Düsseldorf, de Disney Music Concert Hall (1987-2003) in Los Angeles en MARTa  (2001-2005) in Herford. Ook zijn ‘wiggley chair’ (1969-73) is wereldberoemd.

<< terug naar overzicht “Lezingen: Beroemde Architecten”.

Meer

Renzo Piano

Renzo Piano

Piano (1937) is een Italiaanse gerenommeerde architect en industrieel ontwerper. Zijn vroegste werken zijn vooral in de High Tech stijl, zoals het Centre Pompidou (1971-77) in Parijs dat hij samen met Richard Rogers ontwierp. Gaandeweg heeft hij zich ontwikkeld tot een veelzijdige architect die zijn gebouwen goed weet in te passen in het bestaande stedelijk weefsel.

Bekende voorbeelden zijn museum NEMO (1990-97) in Amsterdam, de nieuwe vleugel van het Art Institute (2004-09) in Chicago, Fondation Beyeler (1991-97) in Riehen en de reconstructie van het Potsdamer Platz (1992-2000) in Berlijn.

Ook staat hij bekend om zijn prachtige duurzame ontwerpen, waarvan het Jean-Marie Tjibaou Culturele Centrum (1991-98) in Nouméa een absoluut hoogtepunt is.

<< terug naar overzicht “Lezingen: Beroemde Architecten”.

Meer

Rem Koolhaas

Rem Koolhaas

Welke architectuurliefhebber heeft er niet van Rem Koolhaas (1944) gehoord? Samen met zijn ontwerpbureau OMA (Office for Metropolitan Architecture) en researchteam AMO neemt hij een spraakmakende positie in binnen de contemporaine architectuur.

De Nederlandse ambassade (1997-2003) in Berlijn, de China Central Television wolkenkrabber (2004-) in Beijing, het masterplan voor het stadshart van Almere (1994) en de Kunsthal (1988-92) in Rotterdam zijn maar enkele van zijn projecten.

Koolhaas heeft ook altijd bijgedragen aan het architectuurdebat. Van origine journalist heeft hij op gedurfde wijze geschreven over onder andere de connectie tussen architectuur en de moderne consumptiemaatschappij. Daarnaast is hij docent te Harvard, ontwerper van vele Prada winkels en zelfs ontwerper van T-shirts en geëerd met vele architectuurprijzen. 

<< terug naar overzicht “Lezingen: Beroemde Architecten”.

Meer

Friedensreich Hundertwasser

Friedensreich Hundertwasser

Deze Oostenrijkse architect en kunstenaar (1928-2000) was een pionier op het gebied van mens- en milieuvriendelijke architectuur.

Hij ontwierp kleurrijke, fantasievolle gebouwen waarin de invloed van de Jugendstil goed terug te vinden is. Daarnaast bracht hij veel groen in zijn werk en had hij veel aandacht voor milieuvriendelijke oplossingen. Hij is vooral bekend van vele opmerkelijke woongebouwen en scholen.

Enkele van zijn eigenzinnige ideeën zijn: de ‘boomhuurder’, ‘vensterrecht’ en ‘oogsnede’. Overigens was een goot deel van zijn werk als ‘gebouwendokter’: het renoveren en aanpassen van bestaande architectuur.

Het Wooncomplex Hundertwasser-Krawinahaus (1983-86) en KunstHausWien (1989-91), beide in Wenen, Wooncomplex Waldspirale (1998-2000) in Darmstadt en het Openbaar Toilet (1999) in Kawakawa zijn enkele voorbeelden.

<< terug naar overzicht “Lezingen: Beroemde Architecten”.

Meer

Daniel Libeskind

Daniel Libeskind

Libeskind (1946) is een Amerikaanse architect van Poolse afkomst, die veel in de stijl van het deconstructivisme werkt. Hij is bekend om zijn verhalende architectuur, waarbij hij een groot gevoel voor context laat zien, zowel qua geschiedenis als de directe omgeving.

Meer

Ludwig Mies van der Rohe

Ludwig Mies van der Rohe

Mies van der Rohe (1886-1969) was een Duits-Amerikaanse architect.

Meer

Le Corbusier

Le Corbusier

De Zwitsers-Franse Le Corbusier (1887-1965) is volgens velen de meest belangrijke architect van de 20e eeuw. Zijn ideeën op het gebied van architectuur waren vooruitstrevend en zijn ook nu nog actueel.

Eerlijke architectuur en een heldere, opzienbarende samenhang met de omgeving waren enkele van zijn kenmerken. Daarnaast had hij spraakmakende ideeën over stedenbouw: een duidelijke scheiding van de diverse functies in een stad met veel hoogbouw en ruimte voor het verkeer.

In deze lezing behandelen we zijn belangrijkste projecten, onder andere de Villa Savoye (Poissy, 1929) nabij Parijs, de modelstad Chandighargh (1951-65) in India, het klooster Notre Dame du Haut (1950- 54) in het Franse Ronchamp en het wooncomplex Unité d’Habitation (1947-52) in Marseille.

Naast zijn architectuur en stedenbouw bekijken we ook enkele van zijn meubels, onder andere zijn zeer beroemde chaise longue.

<< terug naar overzicht “Lezingen: Beroemde Architecten”.

Meer

I.M.Pei

I.M.Pei

Ieoh Ming Pei (1917) wordt dit jaar 100 jaar!

Deze Chinees Amerikaanse architect is één van de meest toonaangevende architecten van onze tijd en heeft bijna elke prijs voor zijn oeuvre gewonnen die er is.

Gestudeerd onder Walter Gropius ontwierp hij eerst gebouwen in de Internationale Stijl. Later werd zijn werk meer sculpturaal, met gebruik van veel glas, al blijven zijn werken zich kenmerken door heldere, geometrische vormen. Ook de Chinese leer van Feng Shui neemt een rol in zijn ontwerpen in.

Wellicht zijn meest bekende ontwerp zijn de piramides van het Louvre (1985-89) in Parijs. Andere ontwerpen zijn onder andere het Jacob K. Javits Convention (1986) Center te New York City, de Nieuwbouw van het Deutsches Historisches Museum (2003) te Berlijn, het prachtige Suzhou Museum (2006) in Suzhou en natuurlijk het Museum voor Islamitische Kunst (2008) in Doha, Quatar.

Tijdens het volgen van deze lezing zult u zich verbazen over de schoonheid en veelzijdigheid van zijn ontwerpen en zult u begrijpen waarom we zijn werk over de hele wereld tegen komen!

 

<< terug naar overzicht “Lezingen: Beroemde Architecten”.

Meer

Frank Lloyd Wright

Frank Lloyd Wright

De Amerikaanse Frank Lloyd Wright (1867 – 1959) begon zijn carrière in Chicago, waar hij huizen ontwierp voor de well to do: Oak Park. Ook bouwde hij hier zijn eerste prairiehouse: een laag, horizontaal huis, passend bij het lokale landschap, modern qua opzet en indeling, maar uitgevoerd in traditionele materialen als baksteen en hout. Dit werd een prototype voor zijn huizen: modern maar traditioneel tegelijk, vaak prachtig geïntegreerd in de natuur. Hij zou Chicago in een roes van schandalen verlaten en de rest van zijn leven op meerdere plaatsen in de VS wonen en gebouwen realiseren.

In deze lezing bekijken we zijn bekendste werken, zoals het Robie House (1908-10) te Chicago, Fallingwater (1935-39) te Bear Run, Johnson Wax Company Building (1936-50) te Racine en het Solomon R. Guggenheim Museum (1943-56) te New York City. Verder staan we stil bij zijn turbulente leven, zijn gedachtegoed en de grote invloed die hij heeft gehad op andere architecten.

<< terug naar overzicht “Lezingen: Beroemde Architecten”.

Meer

Hendrik Petrus Berlage

Hendrik Petrus Berlage

Berlage (1856 – 1934) was een overtuigd socialist en één van de meest invloedrijke architecten van Nederland. Geboren in Amsterdam en gestudeerd in Zürich, maakte hij eerst vrij klassieke ontwerpen.

Al snel zullen zijn gebouwen echter zijn utopische ideeën laten zien. Helderheid van constructie, geen overbodige decoratie, eerlijke materialen die bij het gebouw passen en een goede uitvoering waren belangrijk. Sommigen vonden zijn bakstenen gebouwen echter te sober, hetgeen een belangrijke rol zou spelen bij het ontstaan van de architectuur van de Amsterdamse School. Daarnaast ontwierp hij meubilair en was hij stedenbouwkundige; zo ontwierp hij stadsplannen voor Amsterdam en Den Haag.

We kijken naar zijn ideeën en invloed op de architectuur en behandelen zijn belangrijkste projecten, onder andere de monumentenkanjer De Beurs van Berlage (1898-1903), het jachtslot St.-Hubertus (1914-20) en het gemeentemuseum van Den Haag (1919-35).

<< terug naar overzicht “Lezingen: Beroemde Architecten”.

Meer

Zaha Hadid

Zaha Hadid

Hadid (1950-2016) was een Britse architecte van Iraakse afkomst die in 2004 als eerste vrouw de prestigieuze Pritzker Architecture Prize won.

Na kort gewerkt te hebben bij het bureau OMA startte ze haar eigen bureau in Londen: Zaha Hadid Architects. Al vrij snel werd ze wereldberoemd met werken over de hele wereld in een deconstructivistische, doch zeker tegenwoordig vaak vloeiende stijl.

Bekende ontwerpen van haar zijn de Brandweerkazerne van Vitra  (1989-93) in Weil am Rhein, het Phaeno wetenschapscentrum (2000-05) in Wolfsburg, het Pabellón Puente (2005-08) in Zaragoza en het museum MAXXI in Rome (1998-2010). Ook was ze verantwoordelijk voor het London Aquatics Centre (2003-12) te London voor de Olympische Spelen van 2012.

Daarnaast was ze interieurontwerper, schilderes en ontwerpt ze meubels en decors.

<< terug naar overzicht “Lezingen: Beroemde Architecten”.

Meer

Skidmore, Owings & Merrill

Skidmore, Owings & Merrill

Dit Amerikaanse bureau is opgericht in 1936 en is één van de leidinggevende en grootste architecten- en ingenieursbureau’s.

Het bedrijf specialiseert zich met name in duurdere commerciële gebouwen, waarbij vooral hun wolkenkrabbers beroemd zijn. Technische vernieuwing is altijd een kenmerk van hun werk geweest.

Ze hebben in de loop van de jaren veel records verbroken en de hoogste toren wererld, geopend in 2010, is van hun hand: de Burj Khalifa (2004-10) in Dubai.

Andere beroemde ontwerpen zijn onder andere: Lever House (1951-52) in New York City , Hancock Building (1965-69) in Chicago, de Jin Mao Toren in Shanghai (1998) en het Time Warner Center (2000-04) in New York City. 

<< terug naar overzicht “Lezingen: Beroemde Architecten”.

Meer

Tadao Ando

Tadao Ando

Ando is een Japanse architect (1941). Zijn minimalistische werk wordt vooral geroemd vanwege zijn typerende gebruik van licht en schaduw en opvallende gebruik van beton. Natuurlijke elementen en de relatie tussen gebouwen en omgeving spelen een grote rol in zijn architectuur.

Hij heeft met name woonprojecten, gebedshuizen en musea op zijn naam staan. Voorbeelden zijn Rokko Housing (1978-) te Kobe, Kerk van het Licht te Ibarakai (1987-89), Kerk op het Water (1985-88) te Yufutsu, de Meditatie Ruimte UNESCO (1995-95) in Parijs en de Langen Foundation (1994-2000) te Neuss.

<< terug naar overzicht “Lezingen: Beroemde Architecten”.

Meer

Johannes Duiker

Johannes Duiker

Duiker(1890-1935) was één van de belangrijkste vertegenwoordigers van het Nieuwe Bouwen. Hij ontwierp met name wit gestuukte gebouwen met lichtblauwe stalen profielen volgens functionalistische ideeën. Hierbij werkte hij vaak samen met Bernard Bijvoet (1889 – 1979) en de ingenieur J.G. Wiebenga (1886 – 1974).

Duiker beschouwde architectuur als wetenschap, hetgeen ook blijkt ook uit het feit dat Duiker zich geen architect noemde maar bouwkundig ingenieur.

Ondanks zijn vrij korte beroepscarrière, heeft hij in zijn korte leven een aantal grote, invloedrijke projecten weten te realiseren, denk bijvoorbeeld aan Sanatorium Zonnestraal (Hilversum, 1926-28), de Nirwana Flat (Den Haag, 1927-29), de Eerste Openluchtschool voor het Gezonde Kind (Amsterdam, 1927-30) en Cineac Handelsblad (Amsterdam, 1933-34).

<< terug naar overzicht “Lezingen: Beroemde Architecten”.

Meer

Pierre & Jos Cuypers

Pierre & Jos Cuypers

P.J.H.Cuypers (1827-1921) is wellicht de meest bekende 19e eeuwse architect van Nederland. Hij bouwde tientallen kerken, ontwierp het hoofdgebouw van het Centraal Station Amsterdam  (1881-89) en het Rijksmuseum (1876-85) en restaureerde Kasteel de Haar nabij Utrecht (1892-1912). Een gelovige, eigenzinnige architect met een grote voorliefde voor de neogotische stijl en de Hollandse neorenaissance

Maar ook zijn zoon Jos (1861-1949) was een beroemd architect. Ook hij bouwde vele kerken, waarbij de St Bavo kathedraal (1895-1930) in Haarlem één van zijn meesterwerken is. Daarnaast zijn er prachtige profane gebouwen van zijn hand, denk bijvoorbeeld aan de Effectenbeurs (1909-12) in Amsterdam.

Deze lezing gaat over vader en zoon en de neostijlen architectuur in Nederland op haar hoogtepunt.

<< terug naar overzicht “Lezingen: Beroemde Architecten”.

Meer

Domenech i Montaner & Gaudi

Domenech i Montaner & Gaudi

Een gecombineerde lezing over 2 grootheden van het Catalaanse modernisme, de Spaanse variant van de Art Nouveau: Lluís Domènech i Montaner en Antoni Gaudí.

Aan het eind van de 19e ontstond op veel plaatsen in Europa een onvrede over de heersende architectuur met al haar neostijlen: zo ontstond in Frankrijk de Art Nouveau, in Oostenlijk de Wiener Secession en in Duitsland de Jugendstil.

In Spanje kwam deze vernieuwing met name in Catalonië op, waarbij men verder ging dan het zoeken naar een nieuwe vormentaal: er moest een typische, Catalaanse architectuur komen. Gevoed door hun liefde voor Catalonië en het streven naar onafhankelijkheid van Spanje, brachten deze architecten prachtige, fantasierijke ontwerpen voort. Dit werd nog eens extra mogelijk gemaakt door de relatief nieuwe stadswijk Eixample in Barcelona.

We beginnen met het werk van Lluís Domènech i Montaner (1850-1923) en kijken onder andere naar Fundació Antoni Tàpies (Barcelona, 1880-85), Casa Thomas (Barcelona, 1895-98), Palau de la Música Catalana (Barcelona, 1905-08) en Hospital de la Santa Creu i Sant Pau (Barcelona, 1901-30).

Vervolgens alle aandacht voor Antoni Gaudí. Hierbij komen zijn bekende huizen aan bod als Casa Batlló (Barcelona, 1905-07) en Casa Milà (Barcelona, 1905-07), maar ook vroeger werk als Casa Vicens (Barcelona, 1883-85), El Capricho (Comillas, 1883-85) en Palau Güell (Barcelona, 1886-89). Daarnaast uitgebreid aandacht voor Park Güell (Barcelona, 1900-14), oorspronkelijk bedoeld als een luxe woonwijk en natuurlijk zijn levenswerk de Sagrada Família (Barcelona, 1884- ).

<< terug naar overzicht “Lezingen: Beroemde Architecten”.

Meer