100 jaar architectuur (Den Haag)

100 jaar architectuur (Den Haag)

100 jaar architectuur (Den Haag)

Architectuur Wandelingen Nederland, Featured Carousel

Het centrum van Den Haag heeft uiteenlopende architectuur op loopafstand.

We beginnen in deze wandeling met de Art Nouveau. In de stijl van de Wiener Sezession zijn er rond 1900 prachtige winkels en theesalons gebouwd, die opvallend goed bewaard zijn gebleven. Denk aan mooie tegeltableaus en prachtig hout- en siersmeedwerk.

Een kleine 100 jaar later, tussen 1996-2002, werd De Resident gebouwd naar masterplan van Rob Krier. De Resident is één van de eerste publiek-private samenwerkingsprojecten van dergelijkee grote omvang en is een kleurrijk geheel geworden met spraakmakende nieuwbouw. Wonen, werken en winkelen moesten binnen dit project vervlochten worden in een compacte, maar toch sfeervolle omgeving. We vinden hier o.a. de Zurichtoren (1999) van César Pelli, de Hoftoren (2003) van Kohn Pedersen Fox, Castalia (‘Haagse Tieten’, 2000) van postmodernist Michael Graves en Helicon (1999) van Soeters van Eldonc.

Hier direct naast ligt het Wijnhavenkwartier. Hier vinden we onder andere het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en het Ministerie van Veiligheid en Justitie, welke beide een nieuw gebouw hebben gekregen naar ontwerp van Hans Kollhoff. Deze gebouwen zijn in 2012 gereed gekomen.

Daarnaast komen in deze wandeling nog vele andere projecten aan bod, o.a.: het danstheater (1987) en het souterrain (2004) van het bureau van Rem Koolhaas (OMA), het stadhuis (1995) van Richard Meier en de ‘snoeptrommel’ (1999) van John Outram.

 

<< terug naar overzicht “Wandelingen: Architectuur Nederland”.

  • Nieuwsbrief

    Wilt u als eerste horen over onze nieuwe programma's? Vul uw e-mail adres in voor de driemaandelijkse nieuwsbrief.